De fleste av oss har opplevd å høre en summende lyd som holder oss våkne hele natten, før vi neste morgen klør og svir over hele kroppen. Myggstikk er et av sommerens største irritasjonsmomenter og nesten umulig å unngå, og det kan være vanskelig å lindre kløen. Hvis du ikke har myggnett til vinduene dine, er det nesten garantert at myggen kommer inn hvis du lufter ut etter mørkets frembrudd. Spesielt soverommet kan være problematisk, da det er særlig der myggen slår til mens du sover. Derfor er det viktig å ha myggnett på soveromsvinduene. Er du på camping eller lignende og sover utendørs, er det viktig å huske å ta med myggnetting hvis du vil unngå å våkne til en uheldig overraskelse eller ti! Men hva gjør du før du får skaffet deg myggnetting …?

Har du ennå ikke skaffet deg myggnett til vinduer, eller hvis du har glemt å pakke med deg myggnettet til campingturen, er det ikke annet å gjøre enn å bite tennene sammen og vente på at kløen forsvinner.

Eller er det egentlig det?

Heldigvis er det hjelp å hente dersom uhellet er ute! Ved hjelp av ulike midler som i de fleste tilfeller allerede finnes i hjemmet, er det faktisk mulig å behandle myggstikk og bli kvitt ubehag og kløe. Det finnes ulike husholdningstips om hvordan man behandler myggstikk. I noen tilfeller er det bare en enkelt ingrediens som skal påføres, mens det andre ganger er en blanding av flere ting. I alle tilfeller gjelder det at effekten er bedre desto raskere middelet påføres. Hva som fungerer best, varierer fra person til person – det som fungerer for en, fungerer ikke nødvendigvis for en annen. Derfor har vi funnet så mange eksempler som mulig, slik at du har mulighet til å finne den behandlingen som passer best for akkurat deg. Vi anbefaler imidlertid ikke at du direkte oppsøker myggstikk for å kunne teste de nevnte eksemplene.

 

Kjemikalier mot myggstikk

Hvis mygg har kommet inn i hjemmet midt på natten fordi dine åpne vinduer ikke var utstyrt med myggnett, er det smart å behandle myggstikket om morgenen, slik at du unngår en lang dag med kløe og irritasjon. I mange tilfeller vil vanlige husholdningskjemikalier kunne hjelpe deg. Kjemikalier som ammoniakk, eddik, neglelakk, tannkrem, såpe og alkohol kan få irritasjonen til å forsvinne hvis det påføres myggstikket. Hvis du påfører alkohol, kan det være lurt å sette et stykke tape over, da dette vil forsterke effekten. Hvis dette viser seg ikke å være nok, kan du også prøve en blanding av alkohol og aspirin.

 

Olje og naturprodukter mot myggstikk

Hvis du ikke har noen av de ovennevnte midlene tilgjengelig, eller rett og slett ikke har hatt noen særlig effekt av dem tidligere, finnes det også flere oljer som kan brukes mot myggstikk. Både sedertreolje og lavendelolje kan påføres direkte på huden og virker lindrende på irritasjonen. På samme måte kan et bredt spekter av naturlige produkter brukes til behandlingen. Både honning, trollhassel, basilikum og groblad kan med fordel påføres. Du kan også bruke lime- eller sitronsaft.

 

Vannbasert behandling av myggstikk

Hvis du har begrenset med midler tilgjengelig – for eksempel hvis du har vært uheldig på campingturen og teltets myggnett ikke beskyttet deg godt nok mot nattens mygg – finnes det heldigvis flere vannbaserte løsninger. Både kaldt og varmt vann kan virke lindrende. Det samme gjelder visse blandinger som salt, bakepulver, mel eller epsomsalt og vann. En varm tepose kan også med fordel brukes.

 

Myggnett mot myggstikk

Vi håper at noen av disse behandlingene kan hjelpe deg i kampen mot de irriterende myggstikkene. Fremover kan vi anbefale deg alltid å beskytte deg med myggnett til vinduer, spesielt der du sover, da myggnettet er den sikreste beskyttelsen mot myggstikk – og selvfølgelig også den mest miljøvennlige. På campingturer anbefales det også alltid å ta med myggnetting som kan holde den blodsugende myggen ute fra teltet.