Med regelmessig rengjøring av dine fluenett holder de seg fine og sikrer godt med lys inn og full funksjon i mange år. Rengjøring er nødvendig, da nettene i tillegg til insekter også stopper støv, løv og annet rusk som kommer flygende. Det er ikke til å unngå at slike ting setter seg i nettet og gjør det skittent over tid.

Start med å fjerne eventuelle blader. Herfra kommer du langt med en vanlig håndbørste eller en fuktig klut i den daglige rengjøringen. Er skitten mer gjenstridig, kan du enkelt, som på bildet, bruke vann og oppvaskbørste, eventuelt med litt såpe eller oppvaskmiddel.

rengøring af fluenet

Rengjøring av nett i faste rammer

Våre insektnett i faste rammer kan med fordel fjernes før du begynner med rengjøringen. Demontering gjøres enten ved å dreie vriderne langs kanten eller ved å løfte rammen ut av løpeskinnene.

Herfra kan du så ta nettet under dusjen eller ta det med ut og bruke hageslange. Unngå å skylle nettene med høytrykkspyler, bruk heller en børste.

La nettet tørke før du setter det på igjen. Hvis du har dårlig tid, kan det enkelt tørkes av med et håndkle, kjøkkenpapir eller lignende.

Mens du venter på at nettet skal tørke, er det lurt å støvsuge rammen hele veien rundt, eventuelt gå over den med en fuktig klut for å sikre at løpeskinnene er fri for smuss.

Rengjøring av rullenett og -dører

Rullenettet rengjøres lettest med en håndbørste eller en fuktig klut. Rull ut nettet og børst/vask.

For insektsrullenett til vinduer anbefaler vi også at du bruker en fuktig klut i løpeskinnene på sidene, slik at det ikke samler seg smuss der.

Prosessen er nesten den samme for rulledører med insektnett: Børst løpeskinnen i bunnen ren med en håndbørste, og vask eventuelt etterpå med en oppvridd klut. Hvis det kommer jord eller småstein i løpeskinnen, kan det være vanskelig å rulle nettet.

Den øvre løpeskinnen bør også støvsuges eller børstes av. Dette er mest for å sikre at det ikke har havnet døde insekter der i vinterperioden, når nettet kanskje ikke har vært brukt på noen måneder.

Rengjøring av plissédør, plissénett og DUO-plissé

Med plissédører, plissénett til vinduer og DUO-plissé skal man være litt mer forsiktig med rengjøringen.

Har du en støvsuger der du kan justere kraften og du har et munnstykke med børster på, så er det den beste kombinasjonen. Det handler om å unngå å bøye/knekke folder. Hvis det er for stor sugekraft, eller hvis munnstykket får lukkes tett til nettet/gardinen, risikerer du å lage stygge folder som til slutt kan føre til at nettet blir skjevt og sprekker.

Alternativt kan du bruke en håndbørste med myk bust.

Hvis ditt plisserte nett har flekker, kan du bruke en fuktig klut mens du holder i “baksiden” av nettet for å forhindre at det bøyer seg.

For rengjøring av gardinen i DUO-plissé må du imidlertid sørge for ikke å bruke vann som er over 30 °C. Hvis gardinen blir våt, tørker du den av med et kjøkkenpapir så godt som mulig og lar den tørke i lukket tilstand i rundt et døgn. Dette sikrer at gardinen bevarer formen.

Det er ikke umulig å ta ned en DUO-plissé og vaske den grundig, men vi fraråder det med mindre du er sikker på at du kan montere nettet på igjen selv. Det er dessverre litt mer komplisert enn vanlige plisségardiner, da DUO-plissé i tillegg til å inneholde både nett og blendingsgardin også skal kunne lukkes helt tett for å holde insekter ute. Snortrekket kan være komplisert å fjerne og sette på igjen på riktig måte.