Katter i vinduskarmer og på balkonger

Katter elsker varme solstråler og er alltid nysgjerrige på hva som skjer utenfor. Derfor tiltrekkes de helt naturlig av vinduskarmer eller går ut på balkongen.

Andre ting som kan lokke katten til vinduene er insekter, fugler og annet dyreliv som katten vil undersøke eller føler seg tiltrukket av på grunn av kattens naturlige jaktinstinkt.

Selv om katter er smidige og kan overleve et eventuelt fall fra en vinduskarm eller balkong, så kan det føre til mange forskjellige problemer hvis innekatten din plutselig befinner seg utenfor, noe som lett kan skje dersom utgangene i leiligheten ikke er kattesikre.

Nedenfor ser vi nærmere på noen av problemene og mulige løsninger for å få inn frisk luft uten at katten stikker av eller skader seg.

Katten din kan sette seg fast

Mange tror feilaktig at vippevinduer er den perfekte løsningen for katteeiere som ønsker å kunne lufte ut og samtidig holde katten inne. Men som videoen tydelig illustrerer, kan det tvert imot være en av de potensielt farligste løsningene. Katten din kan bli klemt mellom vinduet og karmen, hvis den f.eks. går på toppen av vinduet og faller ned i mellomrommet.

Selv om risikoen er mindre, kan også sidehengslede vinduer være farlige, dersom haspen sitter så høyt at katten kan bli hengende i den uten å komme seg løs igjen etter å ha hoppet eller klemt seg inn i mellomrommet.

Adgang til veranda/balkong

Hvis du gir katten din adgang til verandaen/balkongen, så husk at katter kan hoppe høyt, og at det bør settes opp et stengsel eller petnett slik at katten ikke begir seg ut på eventyr.

Husk å dekke til eller avskjerme eventuelle mellomrom langs underkanten, avløp og andre sprekker.

Hvor små hull kan en katt komme seg gjennom?

Alt etter rase og alder trenger katter sjeldent mer enn 5 cm for å skvise seg ut gjennom en sprekk. Har du en kattunge bør du være ekstra oppmerksom på eventuelle fluktveier.

 

Som “hoved”-regel finner du det nøyaktige målet ved å måle avstanden fra kattens underkjeve til toppen av hodet – alle mellomrom større enn dette vil katten kunne presse seg gjennom.

Før du dekker til balkongen

Sjekk om balkongen din er rømningsvei/brannvei, før du setter opp stengsel. Er den det, må du forsikre deg om at du fortsatt kan komme raskt ut uten bruk av redskap.

Du bør dessuten alltid rådføre deg med utleier/borettslag før du setter opp kattenett på balkongen, slik at du slipper å måtte ta det hele ned igjen.

Vurder en tilpasset løsning

Opp gjennom årene har vi installert mange insektnett i private hjem med kjæledyr, og nettopp derfor tilbyr vi et eget petnett spesielt utviklet for å holde katter, hunder, rotter, fugler og andre kjære kjæledyr inne, og samtidig sørge for å få frisk luft inn.

Våre løsninger kan tilpasses dine behov og fysiske rammer. Ønsker du en tilpasset løsning, kontakt en av våre samarbeidspartnere og få deres vurdering av hvordan du løser din konkrete utfordring på best mulig måte, f.eks. ved å gjøre hele balkongen din om til luftegård/aviarium.